Firemní názvy jsou jako spermie

Ten moment, kdy vám rodiče dali jméno, si jistě nepamatujete. Určitě ale počítáte s tím, že autorem jména vašeho dítěte budete/jste právě vy. Nebo partner(ka). Přeci nebudete chtít po cizích lidech, aby ho vymysleli za vás. No ne? To dává smysl.

Obdobně se ale přistupuje i k pojmenování firmy. Zakladatel bere zodpovědnost do svých rukou. A název je na světě. Dost často tím ale sobě i celé firmě zbytečně komlikuje život. Proč a jak?

Pojmenovat jako to vlastní

Jste zakladatelé, majitelé, ředitelé. Vaše firma, kterou budujete od základů, je pro vás jako vaše dítě, kterému věnujete velkou dávku svého času. Chcete, aby se mu dařilo. Aby to někam dotáhlo.

Není divu, že první věc, kterou jako zakladatel řešíte, je správné pojmenování. Mnoho zakladatelů při své vytíženosti vlastně ani neřeší onu správnost nebo dokonce originalitu, ale spíše nutnost, protože název je první podmínka, kterou musí splnit, aby mohli svůj podnik zapsat do obchodního rejstříku.

Zbytek je často jaksi už navíc. Něco, na co vlastně už není moc čas a chuť nebo síla. Sami si dokážete představit, kolik času vezme jméno pro vlastní dítě. A dost možná i hádek. Tak proč si to komplikovat i u firmy, že? Něco tam plácnem. A je to.

Firemní názvy jsou jako spermie. Je jich strašně moc a firmu bez nich nezaložíte. Máte ale jedinečnou příležitost jejich kvalitu ovlivnit. Pokud jim budete věnovat čas a nakonec vyberete tu správnou, může se vaší firmě dařit lépe, než konkurenci. Příroda to za vás v tomto případě prostě neudělá.

A o tom to je. Důležitost kvalitního názvu si uvědomíte tehdy, když se zamyslíte nad svým podnikáním a zákazníky.

Název přitahuje ty správné lidi

Představte si brandingovou agenturu. Vlastně si představte dvě naprosto stejné agentury. Dělají úplně to samé. Budují značky. Radí jim, jak se pojmenovat, jak vypadat, co říkat, komu to říkat a jak to říkat. Liší se pouze názvem. Který vyhrává? Porovnejte:

  • Brand Agency
  • Whisper

A tady se láme chleba. Klienti, kteří chcou rychlou pilulku a třeba ani moc nepochopili tu pravou podstatu brandingu, sáhnou po agentuře Brand Agency. Je to prosté – chcu jogurt, oslovím firmu s názvem Jogurty.

Ovšem pak je tady druhá skupina. Klienti, kteří mají určitá očekávání, třeba již nějaké zkušenosti. Vědí, že potřebují dlouhodobě svou značku budovat a že jen firma, která dokázala svůj význam přenést do svého názvu, může pomoci dosáhnout jejich cíle. Očekávají určitou kvalitu a přístup k práci. V čem je to kouzlo?

Rozuzlení je je významu: reklama křičí, branding šeptá. Moudrý rádce na nich nebude přeci (prvoplánově) křičet svým názvem, ale zkušeně našeptávat. Typ zákazníků, o které má tato agentura zájem, jejich šeptání uslyší mnohem intenzivněji, než hukot sousední brand agentury.

Jméno je o sympatii, název o významu

Jak asi tušíte, jméno dítěte je vyjádřením vašich osobních sympatií. Zkoušíte, jak bude jméno znít, přidáváte k němu příjmení a po večerech si neustále opakujete možné varianty, které jsou vám nejbližší.

U názvu pro firmu je ale dobré nahlížet jinou optikou. Určitě zůstává pravidlo, že by měl název dobře znít. Do výsledné množiny možných názvů ale zapadá násobně více adeptů, než jak tomu je u jmen lidí.

Název vaší firmy je nositelem významu a emocí, které bude zákazník dekódovat a hodnotit. Bude se na základě nich rozhodovat a pokud správným názvem dokážete udeřit hřebík na hlavičku, bude se s ním také ztotožňovat.

Pokud ve vašem názvu ale nic ukryto není, moc parády s ním neuděláte. Na druhou stranu samozřejmě platí, že ani výborný název není zárukou úspěchu firmy.

Je váš název magnet, nebo šutr?

Dává váš název smysl pro vaše zákazníky? Nebude vás v budoucnu svazovat a omezovat? Tady začíná buď skutečné hledání, řada kvalitně položených otázek a ve výsledku opravdu užitečná práce, nebo šedý průměr typu prvoplánová popisnost bez analýzy možných rizik.

Dobrý název přitahuje zákazníky jako magnet. Vytváří emoce, představy. Vyjadřuje hodnoty a sám podobné přitahuje. Nudný název je jako šutr. Nikoho nepřitahuje, ale sem tam o něj přecijen někdo zakopne.

Děláte s autama? Dejte tam car. Opravujete něco? Dejte tam servis. A co grafika? Dejte tam design. No a když nemáte limetku, dejte aspoň citron. Pak se ale nedivte, když vás dřív nebo později někdo převálcuje. Bude totiž originálnější a lákavější pro vaše zákazníky. Ti jsou jen jedni. A když jim to celé bude dávat (větší) smysl jinde, proč by zůstávali u vás?

Jaký význam pro své klienty do svého názvu vybrousíte vy? Můžeme to zkusit společně. Pokud na to budete mít čas. A pak třeba začneme pracovat na designu významu, o kterém jsem psal minule. Název je jen střípek mozaiky dobré značky. Ale podstatný.

Pokud Vám přišel článek užitečný, podělte se s ostatními. Diskutovat můžeme v komentářích nebo mi napište e-mail. Děkuju.

Autor

Jiří Chlebus

Jsem grafický designér na volné noze. Tvořím značkám vizuální hodnotu a píšu o tom blog. Designuju si život tak, abych to ve zdraví přežil až do smrti.

7 komentářů u „Firemní názvy jsou jako spermie“

    1. Díky, Jane,

      ten návod jsem před časem zaregistroval. Dobrá práce! Mým cílem bylo hlavně upozornit na důležitost názvu jako takového. Sem tam mi na stůl příjde paskvil, na kterém se vizuální identita nedá postavit. Vlastně dá, ale to raději přenechám jiným, kterým nebude vadit, že to pokulhává.

      No a když je klient přístupný ke změně a má na to čas, tak v rámci přípravy strategie dojdeme i k novému názvu. Je to celostní medicína. No a když na to nemám čas pro změnu já, tak je rovnou posílám tam, kde to umí. Včera jsem shodou okolností jednu poptávku nasměroval na váš Lovebrand.

      Ať se daří.

  1. Jirko, myslím, že i samoúčelný blogy jsou jako spermie, takže ty jsi vlastně jen další ubohej čůrák, co cáká po netu svouje sračky.

    1. Vážený pane Hrubý, vidím, že jste dostál svému jménu.

  2. Vážený pane Hrubý, je vidět, že jste dostál svému jménu…

  3. Vážená paní Zdenko, je vidět, že jste nezvládla kliknout na tlačítko „Odpovědět“ hned napoprvé. Svému příjmení jste tak bohužel nedostála. Není divu. Já být váš otec, tak vám své příjmení také nesvěřím. Zůstávám s pozdravem Vy píčo.

Komentáře nejsou povoleny.